Dette er Annes gamle hjemmeside, gå til ny hjemmeside

14 Red Ladies

menu

Dirrigent: Jytte Abildstrøm
Sangerinde; Daimi Gentle
Orkesterleder: Birthe Skou

 

14 Red Ladies med DAIMI som solist
Jytte Abildstrøm står i spidsen for de festlige damer

12 kvinder i røde silkekjoler under ledelse af Jytte Abildstrøm og med Daimi som sangsolistŠ14 Red Ladies. De spiller 30¹ernes jazzede underholdningsmusik, som de oprindelige 14 Red Ladies gjorde det dengang.

Det oprindelige orkester, 14 Red Ladies, blev samlet i 1932 af danserinden og ildsjælen, Astrid Nielsen. Dette 14 kvinder store "dame jazz-orkester" debuterede i Marmorhaven i Palace Hotel på Rådhuspladsen i København 2. nytårsdag 1933 og vakte vild furore i det københavnske selskabsliv. Orkesteret spillede til "the-dansant" om eftermiddagen og om aftenen til middag og dans. Astrid Nielsen dirigerede sine 14 Red Ladies med arme og ben og høstede megen ros for sig og sit orkester.

Kvindemusikforskeren Inge Bruland har gennem årene nået at interviewe adskillige af disse kvindelige musikere, der spillede underholdningsmusik i 30¹erne, og under kulturbyåret 1996 fik hun den geniale ide at gendanne 14 Red Ladies. Hun skaffede økonomiske midler til orkesterprøver, til et tredages engagement i divan nr.1 i Tivoli og til syning af de røde silkekjoler efter fotografi af datidens orkester. Jytte Abildstrøm, dirrigerer og er frontfigur, Daimi er sangsolist og dermed er nutidens 14 Red Ladies blevet mindst lige så festligt som det oprindelige.

14 Red Ladies af i dag spiller et program, der minder stærkt om det hedengangne orkesters. Der spilles salonmusik og dansemusik: Tigerrag, Alexander,s Ragtime band, Guld- og sølvvalsen, Funicoli-funicola, Ich küsse ihre Hand, Madame, (der i Daimis version er blevet til "Jeg kysser Deres mand, Madame"), As Time Goes By, Night And Day og mange andre af tidens store hits.

Jane Åmund skrev i Berlingske Tidende i 1996:

"De 14 røde damer repræsenterer et stykke kulturhistorie, når de sidder og spiller i deres røde silkekjoler med strudsfjer på ærmerne. Det er et retrospektivt kik til vore rødder. Det er musikhistorie fra dengang, man morede sig i København".

"...de er dømt til at blive et hit, for vi er igen vilde med at danse tæt til musik, hvor vi også kan tale med vores partner og nynne med på omkvædet".14 Red Ladies billede i high-res
Se også billeder fra koncert i Lemvig.Kontakt: Anne Eltard - tlf +45 35 55 93 37 - mob.: +45 21 75 92 75 - mail: anne@eltard.dk Webdesign: pfdesign.dk